Verlangen naar Patagonië | Michael Schröder

Verlangen naar Patagonië | Michael Schröder

Ik móést weer terug. Naar Patagonië. Het waren de beelden van toen in mijn hoofd die me allang niet meer met rust hadden gelaten: Als student reisde ik in 1989 zes maanden op een BMW R 80 G/S door het woeste zuiden van Chili en Argentinië, 20.000 kilometer puur avontuur. De uitgestrektheid en vooral de schoonheid van dit stormachtige puntje van Zuid-Amerika hadden alle verwachtingen overtroffen, geluk was opeens meer dan een woord voor mij, het was tastbaar geworden - en is tot op de dag van vandaag onlosmakelijk verbonden met deze reis.

Reis nummer twee door Zuid-Amerika volgde in 1993, ook een reis van zes maanden en opnieuw op een R 80 G/S. Deze keer stonden naast Chili en Argentinië ook Peru en Bolivia op het programma. In 2001 begon ik aan mijn derde reis van zes maanden van Chili over de Andes naar Ecuador. Voor dit avontuur had ik eerder een BMW R 1100 GS Desierto gekocht, opgebouwd door Touratech met een machtige 41 liter tank en fijne Öhlins schokdempers. Ja, deze GS was groot en zwaar. Maar hij heeft deze reis van 20.000 kilometer door woestijn, regenwoud en over Andes-passen tot 4900 meter hoogte zonder problemen volbracht. Daarom staat hij waarschijnlijk nog steeds in mijn garage.

In het Chileense Conguillío nationaal park kon de GS voor het eerst over grind en zand rollen. Op de achtergrond: de Llaima vulkaan.

Maar nu terug naar Patagonië in 2023, dit keer heb ik minstens drie maanden de tijd, zittend in het zadel van een BMW R 1250 GS, die op het eerste gezicht nauwelijks herkenbaar is als een echte adventure motor van Touratech. Naast de klassieke beschermende maatregelen voor radiator, stuur en koplampen en een ZEGA Evo koffersysteem, is deze GS al voorzien van de nieuwste generatie Plug & Travel EVO-vering van het bedrijf zelf. Behoorlijk duur, geen twijfel mogelijk. Maar na 16.000 kilometer, waarvan ongeveer een kwart op zand, grind en met golfplaten verharde wegen, was het duidelijk dat deze vering een klasse apart is.

De hoogtepunten van deze reis, die begint en eindigt in de Chileense hoofdstad Santiago? De Carretera Austral natuurlijk, die diep het anders ontoegankelijke zuiden van Chili in leidt. Of de legendarische Ruta 40 in Argentinië, die je door het altijd stormachtige Patagonië volgt tot je voor de Fitz Roy staat, de berg der bergen in dit deel van de wereld, compleet verwaaid. En de wonderen gaan door, hoewel de schoonheid van de machtige Perito Moreno gletsjer of het Torres del Paine gebergte slechts gedeeltelijk in woorden en foto's kan worden beschreven. Tot slot Ushuaia, de meest zuidelijke stad ter wereld. Het gevoel om daar van je motor te stappen en naar Kaap Hoorn te kijken? Ook moeilijk in woorden uit te drukken.

Terug naar Santiago. Echter niet via de rechtstreekse weg, maar via Buenos Aires en over de 4725 meter hoge San Francisco Pas in het noorden van Argentinië en Chili - nog zo'n route die je compleet sprakeloos achterlaat. Uiteindelijk hebben we precies 15.805 kilometer afgelegd in 90 dagen. Pech? Eén lekke band, dat was het. Maar de heimwee naar Patagonië is alweer terug.

Persoonlijke Informatie

Michael Schröder, geboren in 1962, is redacteur van het tijdschrift Motor Klassik, dat wordt uitgegeven door Motor Presse Verlag in Stuttgart. Daarvoor was hij redacteur van MOTORRAD magazine van 1995 tot 2007. Eind 2023 verscheen een boek over de huidige reis, getiteld "Sehnsucht nach Patagonien" (Verlangen naar Patagonië, ISBN 978-3613045941).

Meer foto's van zijn recente reis zijn te vinden op Instagram: @back_to_patagonia.



Touratech Copyright © 2020