Hydrovormtechnologie bij Touratech

Hydrovormtechnologie bij Touratech

Touratech maakt al acht jaar gebruik van hydrovormen. De technologie biedt ontwikkelaars en ontwerpers interessante mogelijkheden voor productontwerpen. Het proces toont zijn voordelen vooral bij de complexe vormen van de motorbeschermers uit de Rallye-serie.

Het klinkt heel eenvoudig: de kracht van water gebruiken om plaatdelen in een gewenste vorm te brengen. Geen wonder dat dit effect al lang wordt gebruikt bij het zogenaamde hydrovormen van buizen. Uitlaatbollen voor tweetaktmotoren worden bijvoorbeeld kosteneffectief en in grote hoeveelheden gemaakt met dit proces.

Het nieuwe hydrovormproces voor platen is echter niet zo eenvoudig. Daarom moesten de ontwikkelaars van Touratech op veel gebieden pionierswerk verrichten om het proces te kunnen gebruiken voor de productie van talloze roestvrijstalen en aluminium producten. Dit begint al bij de werkvoorbereiding, want zelfs het snijden en voorbereiden van het plaatmetaal dat in de machine wordt geplaatst, de zogenaamde blenk, is allesbehalve triviaal. Alleen als de blenk perfect gedimensioneerd is, kan het materiaal tijdens het vormproces met precies de vereiste snelheid uit het flensgebied stromen.

En dan is er nog de enorme druk die moet worden geregeld in de opspaninrichting. Er is ongeveer 2000 bar en meer nodig om een roestvast stalen voorvorm van vier millimeter dik te vormen.

Bij hydrovormen mag het maken van gereedschappen niet worden verwaarloosd, wat een uitgebreide knowhow vereist. Er is uiterste precisie vereist om de mal te frezen waarin het onderdeel wordt geperst uit hoogwaardig gereedschapsstaal. In tegenstelling tot het klassieke dieptrekken is er echter maar één helft van het gereedschap nodig, wat al een van de grootste voordelen van het proces is.

Maar hydrovormen biedt nog veel meer. Met de technologie kan bijvoorbeeld bijna elke kleine radius worden gerealiseerd en de herhaalbaarheid van het proces is ook zeer hoog. Vooral op het gebied van vlakke beschermers, zoals cilinder- of motorbeschermers, maakt hydrovormen complexe vormen mogelijk die een aanzienlijke verhoging van de bescherming garanderen.



Touratech Copyright © 2020