Kom, wegwezen! - Winter Escape Iberisch schiereiland

Kom, wegwezen! - Winter Escape Iberisch schiereiland

Zuid-Afrika, Australië, Zuid-Amerika? Wie de druilerige winterdagen in dit land wil ontvluchten, hoeft helemaal niet zo ver de wijde wereld in te trekken. Voor adventure riders die een extra portie zon willen tanken, bieden Spanje en Portugal uitstekende condities.

Veel te snel is het seizoen alweer voorbij. Veel motorkilometers zijn ook dit jaar weer niet gereden. Het werk, het gezin, het weer – er komt steeds weer wat tussen. Wie geen verstokte winterrijder is, moet nu wachten tot de omstandigheden vanaf eind februari of misschien zelfs pas in maart eindelijk weer uitgebreide motortochten mogelijk maken.

Of niet. Een kleine wintervlucht is de perfecte gelegenheid om gemiste kansen des te intenser in te halen. Bijvoorbeeld op het Iberisch Schiereiland. En een time-out van één of twee weken van de mistroostigheid thuis is geen exorbitante luxe.  Met een beetje plannen kan het budget prima binnen de perken worden gehouden.

Reis

Het Iberisch Schiereiland is natuurlijk geen verre bestemming, maar de reis ernaartoe moet ook niet worden onderschat. Vanaf het zuidwesten van Duitsland naar Barcelona is toch ruim 1200 kilometer. En wanneer men verder naar het zuiden tot aan Malaga reist, komt daar nog eens bijna 1000 kilometer bij – enkele reis welteverstaan. Nog een paar honderd kilometer verder dan naar Andalusië is de reis voor degenen die naar Portugal willen. Een reis met de eigen machine zal daarom, juist in de winter, eerder een uitzondering zijn.

De genoemde afstanden zijn echter geen reden om het project wintervlucht meteen weer af te blazen. Talrijke bedrijven hebben zich erin gespecialiseerd motoren naar het zonnige zuiden te transporteren. Terwijl de machine goed beschermd op een vrachtwagen onderweg is, reist de bemanning comfortabel en snel per vliegtuig na.

Een interessant alternatief voor mensen die hun hart aan het Iberisch Schiereiland hebben verloren, zijn parkeerplaatsen voor lang parkeren. Wie zijn motor thuis niet permanent nodig heeft, krijgt daarmee de mogelijkheid zijn of haar machine na een reis in de zomer of herfst ter plaatse achter te laten, en heeft die in de winter weer tot zijn beschikking. De kosten voor een motor in deze veilige stallingsmogelijkheden zijn te overzien en vooral in vergelijking met een transport onovertrefbaar voordelig.

Bij het reizen per vliegtuig is het raadzaam bestemmingen te selecteren waarop de genoegzaam bekende budgetmaatschappijen vliegen. Wanneer men naar het noorden van Spanje wil gaan, is een vlucht naar Girona normaliter voordeliger dan naar Barcelona. Wanneer men naar Andalusië wil vliegt men zeker voor minder geld naar Malaga dan naar Granada.

Touratech-vestigingen in Spanje en Portugal

Hulp en heel veel tips voor de beste tochten krijgen motorreiziger bij de Touratech-steunpunten op het Iberisch Schiereiland.

Touratech Spain| Barcelona
+34 935 284828
info@touratech.es
Carrer de Nicaragua, 48, 08029 Barcelona
Touratech Spain | Alicante
+34 965 656754
info@touratech.es
Av. Hospital, 10, 03550 Sant Joan d‘Alacant, Alicante
Touratech Spain| Madrid
+34 911 520880
info@touratech.es
Celle. Euclides, 11, 28806 Alcalá de Henares, Madrid
Touratech Spain| Malaga
+34 952 41 43 59
info@motocentercompany.com
C. Reserva, 51, 29130 Alhaurín de la Torre, Málaga
Touratech Portugal | Lissabon
+351 218 650244
www.touratech.pt
Avenida Infante D. Henrique, Edificio Beira Riio, Fraccao T, 1950-408 Lisboa
 


Bike parkeren

Overlanders biedt met lokale partners de interessante mogelijkheid aan de eigen motor voor langere tijd te parkeren in Bilbao, Faro en Malaga. Alle parkeerplaatsen zijn overdekt, bevinden zich in de buurt van een luchthaven en zijn 24 uur per dag toegankelijk. Voorwaarden op aanvraag.

Fon +353-872982173,

www.overlanders.ie

Motortransport

Moto Bike3 heeft zich gespecialiseerd in flexibele oplossingen op het gebied van motortransport. Vertrekpunt en plaats van bestemming kunnen individueel worden overeengekomen. Het minimumaantal machines per transport bedraagt zes. Op populaire bestemming bestaat vaak ook de mogelijkheid de eigen motor bij een bestaand transport bij te laden.

https://moto-bike3.com

Motor huren

Wie niet per se met de eigen machine op reis wil, heeft ook de mogelijkheid een motor te huren. Motoren kunnen zowel in het kader van trainingsprogramma's worden gehuurd als voor individuele tochten. Hertz Ride biedt reisenduro's van het nieuwste bouwjaar aan, en ook Touratech Spanje stelt in het nieuwe Adventure Center Madrid volledig uitgeruste reisenduro's voor individuele tochten ter beschikking.

Motorverhuurder Hertz Ride
Verhuurt motoren in Spanje en in de vestigingen in Malaga en Alicante evenals in Portugal, in Faro en in Lissabon.

www.hertzride.com/de

Touratech Madrid Adventure Center
Met Touratech Parts uitgeruste reisenduro's kunnen worden gehuurd in het Touratech Madrid Adventure Center.
https://touratech.es

Tijdstip van de reis.

Reizigers die niet aan bepaalde tijden zijn gebonden, mijden natuurlijk feestdagen en schoolvakanties. De perioden waarin vluchten en hotels veel kosten vanwege de hoge vraag.

Afhankelijk van de gekozen regio kan men werkelijk de hele winter door over het Iberisch Schiereiland reizen. Maar let op: In centraal Spanje kan het ook wel eens heel koud worden. De kusten echter, vooral de regio's in het zuiden zoals de Costa del Sol of de Costa de la Luz in Spanje en de Algarve in Portugal, zijn zelfs in hartje winter gezegend met een mild klimaat.


De op zon beluste motorreiziger zal in het winterse Spanje niet snel aan zijn trekken komen.  Dat geldt niet alleen voor de Pyreneeën of het Cantabrisch Gebergte in het noordwesten – ook in het uiterste zuiden doet de Sierra Nevada zijn naam alle eer aan en is vanaf ongeveer 1800 meter vaak bedekt met een dikke laag sneeuw. Maar tussen zeeniveau en sneeuwgrens valt in elk geval genoeg plezier te beleven.

What to do?

Mogelijkheden voor dagen vol belevenissen worden motorrijders op het Iberisch Schiereiland ook in de winter zowel on- als offroad voldoende geboden. Behalve de klassieke motortocht op eigen houtje is het juist bij een korte tour nuttig, gebruik te maken van de diensten van een touroperator. De tijd die het kost om een tocht te plannen wordt tot een minimum beperkt en de gidsen kennen gewoon de beste trajecten en locaties. 

Maar behalve het pure onderweg zijn, zijn er nog talrijke andere mogelijkheden om een winterse time-out op de motor op het Iberisch Schiereiland aantrekkelijk vorm te geven. Dat zijn bijvoorbeeld de legendarische enduroparken. Daar kunnen adventure riders onder veilige omstandigheden en kundige leiding hun rijvaardigheden verbeteren.

Enduroparken

Enduro Park Isábena

Gelegen in Graus in het voorland van de Spaanse Pyreneeën, biedt Enduropark Isábena niet alleen een 6,5 hectare groot terrein met trajecten van zeer uiteenlopende karakters en endurotrainingen voor de meest uiteenlopende vaardigheidsniveaus, maar ook heel veel gezellige accommodaties. De fantastische trajecten in de omgeving nodigen uit voor het maken van uitgebreide tochten.

www.enduropark-isabena.com

Enduropark Andalusia

Enduropark Andalusia ligt in het zuiden van Spanje op slechts 20 autominuten vanaf de luchthaven Malaga. Niet ver van Alhaurin de la Torre biedt Enduropark Andalusia maar liefst 12,5 hectare offroad-plezier met twee enorme trainingsterreinen, trajecten bergop en bergaf, single trails en veel andere mogelijkheden om offroad te rijden.

www.enduroparkandalusia.com

Triumph Adventure Experience

Een ongeveer 25 hectare groot trainingsterrein aan de voet van het nationale park Sierra de las Nieves, vlakbij Malaga in het uiterste zuiden van Spanje. Trainingen en tochten onder leiding van een gids exclusief voor Triumph-rijders. Op verzoek kunnen een Tiger 900 Rally, Street Scrambler en Scrambler 1200 worden gehuurd – ook voor tochten op eigen houtje. Een motorrijderuitrusting is eveneens verkrijgbaar.

https://triumphadventure.es

Rally's en evenementen

Met de Pingüinos is er in Noord-Spanje zelfs een winterse bijeenkomst voor motorrijders – voor bikers die niet zo heel erg van de winter houden.

Sportief georiënteerde bestuurders van reisenduro's en dual bikes kunnen deelnemen aan de licentievrije rally "O nosso Dakar" in het zonnige zuiden van Portugal, een offroad-avontuur speciaal voor grotere enduro's.

En last but not least is er nog de unieke belevenis van de ACT Portugal. Dé klassieker onder de Adventure Country Tracks loopt over heel kleine, vaak niet geasfalteerde secundaire wegen van noord naar zuid door Portugal.

Er is dus geen reden om zich lijdzaam over te geven aan de winterblues. Moeite en kosten voor een wintervlucht naar het Iberisch Schiereiland zijn te overzien, en als beloning krijgt men onvergetelijke dagen in de zon met zijn of haar motor.

O Nosso Dakar

Licentievrije rally speciaal voor adventure bikes die traditioneel tijdens het middelste weekend van de "echten" Dakar plaatsvindt. De track voert door Alentejo in het zuiden van Portugal tot aan de Algarve. Navigatie via GPS of Roadbook.

www.longitude009.pt

Pingüinos

Internationale winterbijeenkomst voor motoren in Puente Duero in de provincie Valladolid (Spanje). Behalve uitstapjes op de motor vinden er ook concerten, een kerstparty en een feest op oudejaarsavond plaats evenals een prijsuitreiking.  Uitgebreide infrastructuur incl. maaltijden, sanitair, enz.

www.clubturismoto.com/de

ACT Portugal

De Adventure Country Track (ACT) Portugal loopt van Bragança in het uiterste noorden tot aan Tavira in de Algarve. Het 1250 kilometer lange traject mijdt de drukke kust en toeristische gebieden en laat de reiziger kennismaken met het authentieke Portugal. De track is zeer afwisselend en heeft een offroad-aandeel van 65 procent.

https://adventurecountrytracks.com

Olivo Book

Een heel nieuw motoravontuur dat in november 2022 voor de eerste keer plaatsvond. De tweede editie staat gepland voor maart 2023. Promoted door Touratech Spanje.

https://www.facebook.com/OlivoBook

Organised trips

Edelweiss

Edelweiss, pionier op het gebied van georganiseerde motorreizen biedt natuurlijk ook reizen op het Iberisch Schiereiland aan. Er worden vanaf een bepaald minimumaantal deelnemers ook individuele reizen voor kleine groepen aangeboden.

www.edelweissbike.com/de

Moto Bike3

Moto Bike3 voert niet alleen motortransporten uit, maar verzorgt ook georganiseerde reizen. Een specialiteit is een tocht over de ACT Portugal. Behalve tochten onder leiding van een gids biedt bedrijfseigenaar Jens Wehrle ook het uitwerken van tochten op verzoek van klanten aan, die zij op eigen houtje via GPS kunnen rijden.

https://moto-bike3.com

Overlanders

Ook de reisprofessionals van Overlanders hebben interessante tochten in hun programma. Wie een van de ACT's op het Iberisch Schiereiland niet alleen wil rijden, is hier aan het juiste adres. Op verzoek wordt zelfs de motor naar het vertrekpunt en/of naar huis getransporteerd. Meer tochten in de regio zowel on- als offroad evenals prijzen en data op aanvraag.

www.overlanders.ie

Touratech Madrid Adventure Center

Uitgebreide begeleiding krijgen motorreizigers in het nieuwe Adventure Center van Touratech Madrid. Er staat niet alleen een omvangrijk uitgeruste werkplaats voor de montage van toebehoren en kleinere reparaties ter beschikking. Ook is er een travellers room met wifi, flip chart en kaarten, waarin groepen reizigers zich terug kunnen trekken en hun tochten kunnen plannen. In de naastgelegen coffee shop worden snacks en dranken geserveerd. Motorreizigers kunnen compleet met Touratech-equipment uitgeruste adventure bikes huren of, op verzoek ook kopen. Het hele jaar door organiseert het Touratech Madrid Adventure Center de meest uiteenlopende workshops, tochten en evenementen.

https://touratech.es/blog/adventure-center-madrid

 



Touratech Copyright © 2020