Uitgestrekt land - Backcountry Discovery Routes (BDR)

Uitgestrekt land - Backcountry Discovery Routes (BDR)

De dunbevolkte Amerikaanse staat Wyoming waar de prairie overgaat in de Rocky Mountains, is een perfect gebied voor enduro-reizigers die op zoek zijn naar authentieke avonturen. Met de onlangs ontsloten WYBDR staat een zorgvuldig gescoute track door de mooiste streken ter beschikking.

Wyoming Wildlands

Als we de grens van Colorado komend oversteken en de eerste twee uur in Wyoming rijden wordt één ding duidelijk, hier zijn meer antilopen en herten dan mensen. En inderdaad leven in deze uitgestrekte Amerikaanse staat, waar de Great Plains overgaan in de Rocky Mountains, meer antilopen dan op de rest van het continent. Hun aantal wordt geschat op 400.000. Wanneer daar dan nog de ongeveer 416.000 herten bij op worden geteld, zijn de vierpotige dieren ten opzichte van de 581.000 mensen duidelijk in de meerderheid.

Het is prachtig om naar de talrijke kuddes te kijken, wanneer we ver van de bewoonde wereld onderweg zijn en nog meer het gevoel krijgen door de wildernis te rijden. Maar ze dragen ook een bepaald gevaar voor motorrijders in zich, omdat ze plotseling kunnen opduiken en dan een extreem risico op botsingen vormen. We maken een paar bijna-botsingen mee, omdat antilopen de neiging hebben gemakkelijk te schrikken en plotseling van richting veranderen. Tot de talrijke wilde dieren in Wyoming behoren bovendien bizons, bergleeuwen, wolven, Amerikaanse zeearenden, grizzlyberen, zwarte beren, elanden en wilde paarden.

Paul Guillien, CEO van Touratech USA, voltooit zijn 11e BDR-filmtocht.

Vies "walvissnot"

De parcoursen behoren tot de mooiste van alle Backcountry Discovery Routes, maar dan moeten ze wel droog zijn. Veel van de trajecten worden modderig wanneer het regent en kunnen dan zelfs met een adventure bike niet worden bereden. Een inwoner vertelde ons: »Deze wegen veranderen in walvissnot, wanneer het regent«. Ik heb geen persoonlijke ervaringen met afscheidingsproducten van zeezoogdieren, maar was wel blij dat het gedurende onze reis niet regende.


Een van de talrijke wegen met steenslag in het gebergte van meer dan 3000 meter.

Two Tracks met funfactor

De BDR-routeplanners hebben hun best gedaan om zoveel mogelijk veldwegen die in Wyoming zo talrijk zijn, in de track op te nemen. Zoals deze routes – vanwege de twee sporen heten die hier Two Tracks – door bossen en open landschappen slingeren, hebben ze een speciale funfactor. In de perfect aangelegde bochten en op de achtbaangolven raakt men in een heel bijzondere flow. Weliswaar zijn er op veel BDR's zulke leuke gedeelten, maar het bijzondere aan Wyoming is dat deze trajecten vaak urenlang duren.

Ze kosten weliswaar veel kracht en vergen een heel hoge concentratie, maar we genieten zó van de kick dat we helemaal niet willen stoppen. Vooral de Beaver Rim, waar vlot berijdbare veldwegen samengaan met verre uitzichten, herinner ik me als heel positief – en dat urenlang.

In het verdere verloop komen we Two Track-trajecten tegen die de meest uiteenlopende gedaanten hebben. Ze voeren ons over eindeloze stukken met boomwortels, door velden met keien en waterlopen tot een permanente grijns van onze gezichten te lezen is.


Scherpe, ingebedde rotsen vormen een serieus gevaar voor de banden. Een hogere bandenspanning is raadzaam.


Jocelin Snow en Paul Guillien genieten van een van de vele ritten door water op de Wyoming BDR.


Het team verkent het Sinks Canyon State Park. Het park dankt zijn naam aan een in de ondergrond "wegzakkende" rivier.


Toegang tot de Shirley Mountain Range in Carbon County.

Uitzichten in de ijle lucht

De WYBDR loopt dwars door een reeks bergketens, waaronder Sierra Madre, Snowy, Shirley, Wind River en de Big Horn Mountains. We rijden naar uitzichtpunten op een hoogte van tot wel 3352 meter en overnachten zelfs bij Medicine Lodge Lake op 2835 meter. Veel rijders merken dat ze kortademig worden tijdens het besturen van de motoren in deze ijle lucht. Ik voelde me na slechts één biertje boven de 2743 meter direct aangeschoten. De trails in de hooggebergten zijn ongelooflijk mooi en het uitzicht boven de boomgrens is spectaculair.

Gevaar door bosbranden

In het westen van de VS ontstaan steeds vaker intensere bosbranden. Het wordt steeds moeilijker om perioden te vinden waarin men een BDR kan rijden, zonder dat er onderweg rook is of het traject is afgezet. Dat was tijdens onze reis in Wyoming het geval. Het was weliswaar niet erg, maar de meeste tijd hing er rook van bosbranden in de zuidelijke buurstaat Colorado in de lucht. Bovendien moesten we het laatste stuk van het traject van 40 kilometer skippen, vanwege een actieve brand direct op de route.


De modder is op sommige stukken ongelooflijk glibberig.


In de open weidegebieden van Wyoming zie je vaak wilde paarden.


Ontspanning in de Paintrock Lodge bij Medicine Lodge Lake in de Bighorn Mountains

Een eland in de morgen

Toen ik voor het ontbijt in het Moose Crossing Restaurant van het Bear Lodge Resort in de Bighorn Range ging zitten, hoorde ik iemand luidkeels zeggen: »Nou, daar heb je je wilde dieren!« Ik keek op van mijn menukaart en zag een eland vlak langs het raam lopen. Ik sprong op en liep naar buiten om te kijken. Een volwassen eland en zijn jong stonden bij de vijver naast de lodge te eten. Ik liep naar beneden naar de vijver en maakte een paar foto's voordat ik naar het balkon terugging, toen ze mijn kant op kwamen. Het zijn zulke enorme en majestueuze dieren, dat het een bijzondere belevenis is om ze van dichtbij te zien. Met een huidige populatie elanden van slechts 3500 dieren zie je ze veel minder vaak dan antilopen of herten.


Een ontmoeting met een eland is een bijzondere belevenis.

Slechts een smal tijdvenster

In veel opzichten moet de WYBDR helemaal bovenaan het lijstje van degenen staan die op zoek zijn naar een echte reis vol avonturen. De overvloed aan wilde dieren, de mooie wegen, de eenzaamheid en de wildwestsfeer van de staat zijn uniek. Maar het seizoen is vanwege de grote hoogte en de enorme hoeveelheid sneeuw heel kort. Rijders dienen er rekening mee te houden dat de hoge passen op deze route tot medio juli onbegaanbaar zijn. Dezelfde passen kunnen van medio tot eind september met sneeuw bedekt zijn en het is erg moeilijk om een periode met weersomstandigheden te vinden waarin je deze veilig in oktober kunt nemen.

Hoe gaat het verder met de BDR?

De BDR-organisatie ontwikkelt momenteel routes in Oregon, Noord-Californië en het zuidoosten van de VS. De recente bosbranden hebben de voortgang bij de ontwikkeling van enkele routes vertraagd, zodat de organisatie niet zeker weet welke staat in 2023 wordt vrijgegeven, maar men is van plan tot dan toe een route voor de community beschikbaar te stellen.

Bovenste rij: Jocelin Snow, Wendy Naessens; middelste rij: Inna Thorn, Paul Guillien; onderste rij: Tim James, Sterling Noren, Justin Smith, Bryce Stevens (v.l.n.r.)

Over Backcountry Discovery Routes (BDR)

BDR is een 501c(3) non-profitorganisatie die off-highwayroutes voor dual sportmachines en reisenduro's ontwikkelt. De afgelopen 12 jaar heeft ze 11 routes met in totaal 11.000 avontuurlijke mijlen gemaakt. De organisatie zet zich in voor de ontwikkeling en het behoud van avontuurlijke rijmogelijkheden voor de gemeenschap en motiveert mensen om het achterland met de motor te gaan ontdekken. Ze vertegenwoordigt ook de belangen van motoravonturiers, stimuleert de veiligheid en draagt kennis over succesvol reizen in het achterland over. De routes dragen ook bij aan een duurzame economische ontwikkeling in achtergestelde landelijke gebieden. Het project BDR wordt sinds 2010 mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van en leiding door Touratech USA.

Website: RideBDR.de
Meertalig Europees portaal: RideBDR.com/visit-usa

Over Wyoming

Het westelijke deel van de staat ligt grotendeels in de Rocky Mountains, terwijl het oostelijke deel bestaat uit hooggelegen prairielandschappen die High Plains worden genoemd. De Amerikaanse staat is tendentieel droger en winderiger dan de rest van het land en heeft extremere temperatuurverschillen met een record van maximaal 46 °C en een minimumtemperatuur van -54 °C.

Bijna de helft van het land is in bezit van de Amerikaanse regering, vooral de nationale parken Yellowsone en Grand Teton.

Met slechts 581.075 inwoners is Wyoming de bevolkingsarmste van de 50 Amerikaanse staten. Met een oppervlakte van 253.334 vierkante kilometer ligt Wyoming qua oppervlakte op de tiende plaats. Met een bevolkingsdichtheid van 15,3 inwoners per vierkante kilometer is Wyoming na Alaska de op één na dunbevolktste staat.

De economie van Wyoming draait op het toerisme in de nationale parken en skigebieden en op de delving van kolen, aardgas en aardolie. Wyoming is ook een agrarische staat, waarin gerst, hooi, suikerbieten, tarwe en wol worden geproduceerd. Ook de veehouderij speelt een belangrijke rol.

Wyoming schreef geschiedenis toen het als eerste staat het vrouwenkiesrecht invoerde en in 1869 de allereerste vrouwelijke gouverneur in de VS koos, waarmee het zijn tijd ver vooruit was.



Touratech Copyright © 2020