Patagonië-Vuurland I Vuurland - Alaska

Patagonië-Vuurland I Vuurland - Alaska

Via Patagonië tot aan het "einde van de wereld" en weer naar het noorden via omwegen naar Alaska, een droom die wij laten uitkomen.

Het eerste deel van ons avontuur in Zuid-Amerika voerde ons van Santiago de Chile via de Ruta del Mar langs prachtige plaatsjes aan de kust naar Concepción. Een meerdaagse stop bij Motocamp Pucon werd gekenmerkt door intense gesprekken vol motorjargon, veel plezier en diepe inzichten in de Chileense cultuur en leefwijze.   

Vanwege coronarestricties konden we het Andesgebergte niet oversteken naar Argentinië, zodat we aan Chileense zijde een route moesten zoeken om zo ver mogelijk naar het zuiden te kunnen gaan. De Chileens gastvrijheid deed ons ook hier goed, en we kregen daadkrachtige hulp van een in de streek woonachtige bikerfamilie, die ons meerdere dagen grootmoedig onderdak verleende en samen met ons urenlang een fantastische en avontuurlijke route plande.

Die voerde via de Ruta de los Lagos langs stille meren en besneeuwde vulkanen richting Puerto Mont. Na een uitstapje naar het schiereiland Chiloé en een bezoek aan de pinguïnkolonies, reden we vanaf Puerto Mont over de beruchte Carretera Austral, 1350 km puur avontuur en een droom voor elke endurorijder.

Villa O'Higgins was het einde van de Carretera Austral en vanaf daar konden we aan Chileense zijde alleen nog verder via een 2,5-daagse veerverbinding van Puerto Yungay naar Puerto Natales. Deze veerboot is al maanden van tevoren volgeboekt en vaart slechts één keer per week ('s zaterdags om 20.00 uur). Je moet wel een beetje geluk hebben om onder de vele wachtenden zonder tickets een plekje op de veerboot te bemachtigen. Het hulpvaardige Chileens veerbootpersoneel stelde echter alles in het werk om zo veel mogelijk ruimte vrij te maken voor voertuigen zonder reservering.

Puerto Natales ontving ons met een koele bries en regen. De volgende dag werden we echter beloond met zon, en het bezoek aan het nationale park Torres del Paine was een van de highlights in Patagonië. Het nationale park werd met zijn turquoisekleurige meren en rivieren, de majestueuze massieve gletsjers en lengabossen uitgeroepen tot het 8e  wereldwonder. 

Ondanks de hevige en beruchte wind die in Patagonië kan waaien en die het voor een deel onmogelijk maakt om motor te rijden, heeft het Torres del Paine een blijvende indruk achtergelaten.

Toen waren Vuurland en Ushuaia vlakbij. We brachten echter nog een bezoek aan de zuidelijkste grote stad Punta Arenas en de zuidelijkste punt van het vasteland Fin de Camino, voordat we na avontuurlijke ervaringen met grensovergangen doorreden naar Vuurland, en Ushuaia ons ontving met zonneschijn en aangename temperaturen.

We hadden het zuidelijkste punt van de wereld bereikt en waren zeer positief verrast over de groene vegetatie. 

Na een lekke band in het midden van een 80 km lange offroadpassage reden we via El Calafate en een bezoek aan de Perito Moreno-gletsjer, een van de grootste gletsjers van het Zuid-Amerikaanse Andesgebied, langs de oostkant van het Andesgebergte naar Mendoza.

De tweede geopende grensovergang terug naar Chili, waarbij we het Andesgebergte overstaken, voerde over de Paso Los Libertadores - de belangrijkste transportroute tussen Santiago de Chile en Mendoza (Argentinië). De grensovergang ligt op een hoogte van 3200 m. Vrachtwagens worstelen zich er door talloze haarspeldbochten en vaak moet men rekening houden met oliesporen op de weg.
Het panorama is echter gigantisch.

Onze track Zuid-Amerika deel 1 Santiago de Chile – Patagonië – Vuurland – Mendoza – Santiago de Chile hadden we voltooid. Zowel motor als het volledige Touratech-equipment hadden de extreme omstandigheden uitstekend doorstaan.

Ondertussen zijn we begonnen aan deel 2 van ons avontuur op het Amerikaanse continent.

We hebben onze bikes die in de showroom van Touratech Santiago uitstekend waren ondergebracht weer startklaar gemaakt, een servicebeurt bij BMW Santiago ingelast en zijn onze reis begonnen met als doel Alaska. Voordat we echter naar het noorden gaan, maken we nog een bocht en gaan via Buenos Aires, Uruguay, Paraguay, Bolivia terug naar Chili naar de Atacama.

 

ONE WAY – EEN LEVENSREIS …. Voor onbepaalde tijd.

Renata & Dieter | duo93adventure

Wil je meer lezen over Duo93 en altijd op de hoogte blijven? Dan heb je de volgende mogelijkheden om Duo93 te volgen:

WebsiteInstagramFacebookYouTubeTouratech Copyright © 2020